25 Haziran 2013 Salı

Ne Nasıl Yapılır? Mısır Gevreği

Mısır gevreği, popüler bir kahvaltı gıdasıdır. Değişik çesitleri bulunan mısır gevreklerinin Türkiye'de son yıllarda özellikle şehirlerde tüketimi artmıştır. Bu nedenle bu alanda üretim yapan firma sayısı da artmıştır. Mısır gevreklerinin pek çok çeşitleri vardır. Bunlar karamelli, kakaolu, çikolatalı, ballı, fındıklı, meyve parçalı olarak sayılabilir. Mısır gevrekleri genellikle soğuk süte konularak yenir. Peki bu mısır gevrekleri ilk ne zaman yapıldı? Ne için, nasıl ve kim tarafından yapıldı? Hadi gelin öğrenelim...


Mısır gevreğinin tarihi inanışları gereği sıkı bir vejateryen oruç uygulamak zorunda olan "seventh-day adventists" isimli kiliseye bağlı bir grup müridin, bu şartlara uygun bir yiyecek oluşturma çabası ile, 19. yüzyıla kadar uzanıyor. Grup üyeleri buğday, yulaf, pirinç ve mısır gibi pek çok tahılla denemeler yapmışlar ve mısır, şeker ve vitaminlerin kombinasyonu ile mısır gevreğinin ilk temellerini atmışlar.1894 yılında Dr. John Harvey Kellogg, bu karışımı Michigan'daki bir sanatoryumda, sıkı bir vejeteryan rejime soktukları hastalara da uygulamış. Bu mısır karışımının mısır gevreği haline gelmesi ise Dr. Kellogg ve ağabeyi Will Keith Kellogg'un sanatoryumda bir presleme işlemi sırasında, pişirdikleri mısırın yanlışlıkla preslenmesi sonucu olmuş. bu yeni şeklin tutacağını düşünen kellogg kardeşler küçük bir bütçe ile üretime geçmeye, mısır hamurunu silindirlerden geçirip kurutarak gevrek haline getirmeye karar vermişler. 14 Nisan 1894 tarihinde ilk üretimi gerçekleştirip hastalarına vermeye başlamışlar ve 31 Mayısta "Granose" ismi ile ürünün patentini almışlar. Şeker ve süt ile karıştırılan bu gevrek hastalar arasında çok popüler olmuş. Bunun üzerine Kellogg kardeşler diğer tahıllarla da aynı sistemi denemeye başlamışlar. 1906 yılında Kellogg Firmasını kurarak ürünü pazarlamaya başlamışlar. bu arada bazı ürünlerine şeker ve bal da eklemeye başlamışlar.

Hepimizin severek yediği, sabah kahvaltılarında süt ile birlikte tüketmek istediği mısır gevreğinin tarihi bu. Yani bir nevi ihtiyaçtan bir nevi de tesadüf eseri bulunmuş bu gevreği artık ne için yapıldığını bilerek tüketebilirsiniz.
cornflakes 3020

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder